Niçin M.Ü. Çevre Mühendisliği?

NİÇİN MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ'NÜ TERCİH ETMELİYİM?

Sevgili üniversite adayı öğrenciler,

Bu mesajımda sizlere niçin Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nü gönül rahatlığı ile önde gelen tercihleriniz arasında yazabileceğinizi özetlemeye çalışacağım.

Derslerimiz tamamen İngilizce olarak işlenmekte, İngilizce ders kitaplarını okutmaktayız. Öğrencilerimiz eğitimleri boyunca hem meslek bilgilerini öğrenmekte, hem de İngilizce bilgilerini artırmaktadır.

Birçok öğretim üyemiz çok geniş proje, tasarım ve danışmanlık tecrübesine sahiptir. “Su ve Atıksu Arıtma Tesisleri Tasarımı” konusunda Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Türkiye’de rakipsizdir.

Öğrencilerimiz eğitimleri sırasında çok iyi seviyede bilgisayar programlama becerileri ediniyorlar. “Bilgisayar Programcısı” olarak istihdam edilen mezunlarımız mevcuttur. Bazı büyük ve meşhur üniversitelerde dahi bu konuda ciddi eksikler olduğu iyi biliniyor.

Mezunlarımızın % 100 oranında iş bulduklarını, Türkiye’de ve yurt dışında istihdam edildiklerini biliyoruz. Bilhassa özel sektör, tasarım yapabilen, İngilizce bilen, bilgisayar kullanma ve programlama becerileri ile donanmış ve dünyanın her yerinde çalışabilecek kapasiteye sahip mezunlarımızı tercih etmektedir.

Bölümümüzün birçok Avrupa üniversitesi ile ERASMUS Programı çerçevesinde Öğrenci Değişim Anlaşması mevcuttur. Bu program dahilinde öğrencilerimiz eğitimlerinin bir kısmını Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinde sürdürebilmektedir.

Birçok mezunumuz lisansüstü çalışmalar yapmak için yurt dışına gitmiş ve Avrupa ve ABD üniversitelerinde zorluk çekmeden başarılı olmuştur.

Müfredatımız “Çift Anadal” ve “Yan Dal” uygulamalarını mümkün kılmaktadır. Yani, bölümümüz öğrencileri Çevre Mühendisliği dışında başka bir mühendislik veya temel bilim dalında diploma alabilirler. Bunu kolaylaştırmak için “ders tekrarı” uygulamasını getirdik. Bu çerçevede, kritik derslerimizin artık sadece senede bir dönem değil, esas verildiği dönem dışında (Güz veya Bahar) başka bir dönemde daha açılmasını sağlıyoruz. Böylece öğrencilerimiz gecikmeden mezun olabiliyorlar.

Yukarıda bahsettiğim ders tekrarı uygulaması, sınıf mevcutlarının da küçülmesini sağlıyor ve netice olarak eğitim kalitesinin artmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca, bazı kritik derslerden bir dönem başarısız olan öğrencilerimiz, diğer bölümlerimizde emsali olmayan bu uygulama sayesinde gecikmeden mezun olabiliyorlar. Buna ilaveten, bir derste sınıf mevcudunun çok arttığı durumlarda, ders şubelere ayrılarak ve her şube değişik bir öğretim üyesi tarafından yürütülerek her derste kayıtlı öğrenci sayısı düşük tutuluyor ve eğitim kalitesinden taviz verilmemiş oluyor.

Genç ve güçlü bir kadromuz var. Bölüm elemanlarımız eğitim faaliyetlerini “birinci görev” olarak görmekte, ancak bilimsel araştırma ve proje çalışmalarını da yoğun bir şekilde sürdürmektedirler.

Fakültemizin Göztepe Kampüsü’nden Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’ne taşınmasıyla, eğitim ve araştırma altyapımızda çok mühim gelişmeler ve iyileşmeler gerçekleşmiş bulunuyor. Bölümümüz tarihinde ilk defa müstakil yani tamamen Çevre Mühendisliği öğrencilerinin eğitimine tahsis edilmiş modern bir bilgisayar laboratuvarına sahip olmuş bulunuyor. Temel programlama derslerinin yanı sıra, diğer bazı dersler de artık bilgisayar uygulamalarıyla beraber bu laboratuvarda işlenebiliyor. Ayrıca yeni kampüsümüzde eğitim ve araştırma laboratuvarlarını birbirinden ayırmış ve eğitim için daha geniş ve donanımlı laboratuvarlar kurmuş bulunuyoruz. Kimya, Çevre Kimyası, Mikrobiyoloji, Temel İşlemler ve Hidrolik Laboratuvarlarımızda öğrencilerimiz başka üniversitelerde mevcut olmayan bir altyapıyla eğitim almaya başlamış bulunmaktadırlar.

Öğrencilerimiz sadece en yüksek seviyede bir öğrenim görmüyorlar, aynı zamanda öğrenmeyi öğreniyorlar. Mezun olduktan sonra da kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar.
Mezunlarımızla devamlı irtibat halindeyiz. Onların tecrübelerinden faydalanıyoruz. Müfredatımızı ve eğitim tekniklerimizi de mezunlarımızdan gelen bilgi ve görüşler ışığında devamlı gözden geçiriyor, gerektiği zaman tereddütsüz yeniliyoruz.

Lisans eğitiminde, hem mühendislik tasarımına, hem de bilimsel araştırma metotlarına önem veriyoruz. Bu çerçevede, son sınıfta hem ENVE 4111/ENVE 4122 tasarım dersleri, hem de ayrıca ENVE 4197/ENVE 4198 “Bitirme Projesi” tabir edilen “Mühendislik Projesi” derslerimiz var. Öğrencilerimiz ENVE 4111/ENVE 4122 derslerinde tasarım metotlarını ve pratik hesap tekniklerini derinlemesine öğrenmekte ve tatbik etmekte, ENVE 4197/ENVE 4198 derslerinde ise bilimsel araştırma metotlarını öğrenmektedirler.

“Öğrenci odaklı” bir yönetim tarzımız var. Ben “Bölüm Başkanı” olarak 1. sınıftan 4. sınıfa tüm öğrencilerimizle her dönem ayrı ayrı toplantılar yapıyorum. Her türlü sıkıntılarını, tekliflerini ve taleplerini dinliyor ve not ediyorum. Ayrıca, 1. sınıftan 4. sınıfa kadar tüm öğrencilerimize her sene anketler doldurtarak eğitim kalitemizi artırmak için veri topluyoruz. İlaveten, işveren ve mezun anketlerimiz var. Benim ve bölüm başkan yardımcılarımın kapıları öğrencilerimize sürekli olarak açıktır. Herhangi bir öğrencimiz, herhangi bir zamanda kapımızı çalıp, bizlerden her konuda yardım ve destek alabilir. Bütün bunlar, eğitim kalitemizi sürekli gözden geçirmemizi ve sürekli iyileştirmemizi beraberinde getiriyor.

Çevre Mühendisliği Bölümümüz, 01.05.2014 tarihinden itibaren kesintisiz olarak Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından akredite edilmektedir. Son olarak Kasım 2023'de yapılan detaylı incelemeler ve değerlendirme ziyareti neticesinde akreditasyonumuz 30 Eylül 2026’ya kadar geçerli olmak üzere yenilenmiş bulunuyor. MÜDEK hem Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı ENAEE, hem de Washington Accord üyesidir. Bu nedenle MÜDEK Akreditasyonu, Avrupa’daki tüm üye ülkelere ilave olarak, Amerika (ABET), Kanada, Japonya vb. gibi diğer dünya ülkeleri için de doğrudan tanınırlık getirmiş olmaktadır.

Mezunlarımızın başarısı birinci hedefimizdir. Mezunlarımızın rekabetçi ortamlarda ve dünyanın herhangi bir yerinde başarılı olabilecek bilgi ve beceri birikimi ile donanmaları, bizler için ahlakî bir sorumluluktur.

Bölümümüz hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen benimle ve bölüm başkan yardımcılarım Doç. Dr. Esra Erken ve Doç. Dr. H. Nur Orak ile veya tanıtım sorumlumuz Prof. Dr. Elif Soyer ile irtibata geçiniz. Telefon numaralarımız ve e-mail adreslerimiz web sayfalarımızda bulunabilir. Daha da iyisi, bizi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Mühendislik Fakültesi M4 ve M1 Binalarında ziyaret edebilirsiniz.

Başarı dileklerimle,

Prof. Dr. Ömer AKGİRAY
27.07.2024

Bölüm Tanıtımı


Bu sayfa Environmental Engineering tarafından en son 28.07.2024 22:38:29 tarihinde güncellenmiştir.

Çevre Mühendisliği

HIZLI ERİŞİM